SOS: reizen met kids op de achterbank

SOS: reizen met kids op de achterbank

Een zonnige bestemming ingesteld op de gps, een leuke playlist door de radioboxen en ... enkele bengels op de achterbank. (Auto)reizen met kinderen is niet altijd even makkelijk. Maar het hoeft geen opgave te zijn! Laurence Bemelmans – a.k.a. foodie, auteur en chef As Cooked By Ginger – voorziet wat snackable content voor onderweg. En ja, dat mag je letterlijk nemen.

Een zonnige bestemming ingesteld op de gps, een leuke playlist door de radioboxen en ... enkele bengels op de achterbank. (Auto)reizen met kinderen is niet altijd even makkelijk. Maar het hoeft geen opgave te zijn! Laurence Bemelmans – a.k.a. foodie, auteur en chef As Cooked By Ginger – voorziet wat snackable content voor onderweg. En ja, dat mag je letterlijk nemen.

Deze zomer vertoeft Laurence met haar gezin in Italië. Qua autoreizen met haar kinderen is ze niet aan haar proefstuk toe. “Omdat we vaak verschillende plekken bezoeken op onze bestemming, is de auto heel handig. We gaan ook regelmatig naar de zee met de wagen en maakten in het verleden al reizen met de auto richting Frankrijk. Voor mij moeten drie elementen goed zitten voor een succesvolle autorit met kinderen: snacks, speelgoed en een aangepast ritme. Maak ruimte voor pauzes en reis op het ritme van je kind. Leg daarbij je verwachtingen niet te hoog: je kan onmogelijk twaalf uur aan één stuk doorreizen met kleine kinderen. Stop regelmatig voor een partijtje benen strekken, een langere toiletpauze en snacks. Zo tank je energie voor de rest van de rit.”

Gevarieerde tussendoortjes

Welk eten moet je dan meenemen voor je kinderen? Laurence zoekt balans op in haar snacks. “Boterhammetjes en sandwiches combineer ik met fruit en rauwe groentjes. Mijn favorieten (en die van de kinderen): komkommer, wortel, boterhammen met kaas, choco of salami, pretzels, rozijnen, crackers, appels, druiven, peren, aardbeien, bananen, granenrepen, kleine zakjes chips, lolly’s, letterkoekjes, berenkoeken, petit-beurres … De zoute en zoete snacks hou ik achter de hand om moeilijkere momenten in de auto op te vangen. Als de kindjes onderling beginnen te bekvechten bijvoorbeeld, dan kan een lolly wonderen doen. Geloof me, ik spreek uit ervaring (lacht).”

“Het is ook belangrijk om te weten wat je kinderen graag hebben op die moeilijkere momenten. Mijn dochter is een zoetebek en zal altijd blij zijn met lolly’s of snoepjes. Mijn zoon is met alles tevreden en houdt van afwisseling tussen boterhammen, fruit, groentjes en koekjes. Voor hem zijn de snoepjes dus geen winner. Iets om rekening mee te houden onderweg.”

Lijstje no-go’s

Met voedsel in de auto ben je altijd een beetje beperkt, want je hebt natuurlijk geen frigo. En koelboxen werken wel even mee, maar zijn na een hele dag reizen ook niet meer lekker koel. Laurence weet raad. “Alles wat koud moet blijven – bijvoorbeeld yoghurt – neem ik ofwel gewoon niet mee, ofwel probeer ik het als eerste te geven wanneer het nog fris is. De absolute boosdoener onderweg? Chocolade. Zeker als je kindjes nog veel prullen met hun eten of nog klein zijn. En je wil echt niet aankomen met een tas vol gesmolten chocolade. Ook kiwi’s zijn vrij onhandig voor onderweg. Ze blijven niet lang lekker als je ze op voorhand snijdt en zijn onhandig te snijden om op te eten op het moment zelf. Alles wat gevaarlijk is voor verstikking, zoals nootjes of popcorn, laat ik trouwens ook thuis. In de auto heb je niet altijd de volledige controle over de achterbank. Die stress bespaar ik me dus.”

Picky eaters en verrassingen onderweg

De juiste voorraad inslaan voor je reis is dus cruciaal om de autorit te overleven. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste dingen meeneemt? “Dat hangt van kind tot kind af”, vertelt Laurence. “Mijn dochter is bijvoorbeeld een picky eater. Daarom laat ik haar altijd op voorhand beslissen wat mee kan in de auto. Zo is er onderweg geen drama. Als ze goed op de hoogte is van de snacks en vooral hoe alles gesneden wordt, is de kans groter dat ze iets eet. Mijn zoon is een iets gemakkelijkere eter, waardoor ik hem graag verras met lekkernijen. Beide strategieën werken voor mijn kinderen, het is dus een kwestie van aanvoelen en communiceren.”

Slim inpakken

Aan welke organisatie- en inpaktrucs waagt Laurence zich om de juiste dingen mee te nemen? “Ik probeer minimalistisch in te pakken en zet alles wat je eventueel zou nodig hebben voor onderweg als laatste in de koffer of aan de benen. Ik laat mijn kinderen ook hun eigen kussen meenemen en maak ze zelf verantwoordelijk voor hun rugzakje met speelgoed voor in de auto. We proberen onze kinderen ook altijd heel duidelijk te ‘briefen’ van wat er staat te gebeuren. Dat ze lang in de auto moeten zitten, maar dat we er een avontuur van gaan maken! Onze kinderen functioneren goed als ze exact weten wat ze kunnen verwachten.”

Inspiratie nodig voor enkele receptjes onderweg? Check www.ascookedbyginger.be! En wie zijn honger naar veilig — en verrassend leuk – rijden wil stillen, duikt best eens in ons aanbod.