Car Control... zonder cruise control

Car Control zonder cruise control.

Jeugd in Riemst krijgt vat op hun wagen.

De rijvaardigheden van de jongeren in Riemst? Die worden sinds jaar en dag aangescherpt door ProMove. Eén keer per jaar steken de gemeentes Bilzen, Hoeselt en Riemst de koppen bij elkaar om de reactievermogens en rijcapaciteiten van de jeugd op scherp te zetten. Elien Severens is jeugdconsulente bij de gemeente Riemst en is helemaal pro ProMove. “De ideale partner om beginnende chauffeurs bewuster te maken aan het stuur.”

Elien heeft een groot hart voor jeugd. Iedereen tussen 0 en 30 jaar kan haar pad kruisen in Riemst. En ook de rijvaardigheden van de 18-plussers staan elk jaar op het to-dolijstje van de enthousiaste jeugdconsulente. “Tot drie jaar geleden organiseerde Riemst in samenwerking met ProMove een jaarlijkse opleiding Car Control voor onze jongeren. ProMove zakte dan naar onze gemeente af en we maakten een groot terrein vrij. Drie jaar geleden gooiden we het roer om. We werken nu samen met Hoeselt en Bilzen en organiseren de opleiding over drie weekenden heen. De nieuwe setting? Circuit Zolder. Het enthousiasme onder de jeugd is groot: er zijn soms zelfs wachtlijsten. En ook de ouders van de deelnemers hinten af en toe op een leeg plekje (lacht). Het concept slaat zeker aan.”

Bewuste chauffeurs op weg

De gemeente wil jongeren alle handvaten aanreiken om bewustere chauffeurs te worden. “Bij het behalen van je rijbewijs leg je enkele basisproeven af. Prima, maar wat als het hondenweer is? Of je de controle over je stuur dreigt te verliezen? In deze opleiding leer je je auto beter kennen en anticiperen in uitdagende situaties. De deelnemers zetten ook een simulatiebril op. Alcohol is een belangrijk thema bij jongeren waarin je best goed op de gevaren wijst. In vier uur tijd leert iedereen hier bij. Eerst met een stukje theorie, daarna in de wagen met een ervaren instructeur. De opleiding is heel laagdrempelig. We leggen zelfs elk opleidingsweekend een bus in richting Zolder. Zo geraakt iedereen op de bestemming.”

Gespreid kostenplaatje

De financiële trekkers van het hele verhaal zitten in de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. “Wij regelen als gemeente eigenlijk enkel de praktische kant van het verhaal. Zoals de inschrijvingen. Al hoort dat in de nabije toekomst ook tot het verleden met de nieuwe ProMove-app die eraan komt. De politie staat dus in voor de kosten van de opleiding. Waarom? Omdat zij ook baat hebben bij bewuste en veilige chauffeurs op de baan. De deelnemer zelf legt aan het einde van de rit nog 25 euro zelf op tafel. Met een attest van deelname kan je zelfs korting krijgen bij sommige verzekeringsmaatschappijen. Een echte win-win.”

Samenwerking op rolletjes

Ook Elien zelf volgde de opleiding om de ervaringen van de jonge deelnemers te begrijpen. “Ik dacht dat ik vlot kon rijden, maar het was een echte eyeopener. Zelfs op jonge leeftijd sluipen er al kleine nonchalante gewoontes in je rijgedrag waardoor anticiperen moeilijk wordt. Voor de jongeren is het écht een meerwaarde. Iedereen is na afloop van de opleiding unaniem tevreden. En ook wij bij de gemeente blijven enthousiast over ProMove. Hun aanpak, drive en behulpzaamheid. In hun eigen unieke stijl verzorgen ze de opleiding Car Control al jaren voor ons. Wij zijn dikke fan!”

“ProMove is de ideale partner om beginnende chauffeurs bewuster aan het stuur te laten plaatsnemen.”

Ben je benieuwd wat ProMove voor jonge chauffeurs in jouw gemeente kan betekenen?