Een dag in het leven van... een ambulancier

Een dag in het leven van ... een ambulancier

De ambulanciers bewegen mee met het alsmaar drukker wordende verkeer.

Guido en Bart werken respectievelijk 35 en 14 jaar op de spoeddienst van Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Ervaren chauffeurs die de opfrissing tijdens de opleiding bij ProMove toch elke keer opnieuw enthousiast omarmen. Want het verkeer staat niet stil. De ambulanciers bewegen mee met het alsmaar drukker wordende verkeer. Om de uitdagingen op de baan te tackelen is opfrissing van hun rijtechnieken een absolute must, zo blijkt. 
 
Vooraleer de ambulanciers, verpleegkundigen en artsen de baan op snellen, worden de ziekenwagen en de MUG grondig gecontroleerd. Guido: “Alles krijgt tot wel drie keer per dag een check-up. Van de GPS tot medische apparatuur en voorraden. Op dat moment passen we al een gouden ProMove-tip toe: zorg dat je spiegels juist staan en je autostoel in orde is op jouw eigen maat voor de rit. Soms heb je weinig tijd om alles te checken wanneer er al vroeg een oproep binnenkomt. En toch proberen we er altijd op te letten.”

Paniek en frustratie onderweg

De ambulance of de MUG zijn de vreemde vogels in het verkeer en overtreden – met wettelijke toestemming – eigenlijk alle regels. Dat zorgt soms voor paniek op de baan bij andere bestuurders. “Wat me enorm opvalt zijn het aantal smartphones achter het stuur tegenwoordig”, vertelt Bart. “De sirene van de ambulance loeit sinds een paar jaar ook een paar decibellen minder. Mijn tip aan de bestuurders? Kijk in je spiegels. Soms hoor je het niet meteen, maar zie je de zwaailichten wel al. Maar niet als je op je gsm bezig bent natuurlijk.” Die paniek ervaart Guido ook tijdens zijn ritten. “Mensen weten niet wat ze moeten doen. Links in de berm, rechts tegen de borduur, ... Ze zouden eens een reclamefilmpje moeten maken over de rustige manier om voorrang te geven aan een prioritair voertuig. Ga zéker niet vol op je rem staan. Probeer mee te rijden met het verkeer of wijk uit op plekken die dat toelaten.”

Prioritaire opfrissing 

Dat de ambulanciers om de zoveel tijd een opleiding mogen volgen bij ProMove, vinden ze broodnodig. “Voor mij mag het soms nog méér zijn”, lacht Guido. “Net zoals je regelmatig op reanimatiecursus moet om mensen in leven te houden, gaan we ook op training om onze rijvaardigheden bij te schaven. Je bent nooit uitgeleerd, zeker niet op de baan. Dingen die ik vooral meeneem uit de opleiding? Hou afstand, hou je handen aan het stuur en laat je stuur niet glijden tijdens bochten.” En ook Bart past dagelijks de tips uit de opleiding toe. “Na de opleiding heb je gewoon meer feeling met je wagen, zeker als je prioritair tegen 40 km/u over de toegestane snelheid gaat. Door ProMove kan ik het verkeer veel beter inschatten. Vooral het juist anticiperen en noodstops maken, zit altijd in mijn achterhoofd op de baan.”

Fan van ProMove

Bart onthoudt vooral de 7 seconden-regel om te anticiperen, voor Guido blijft de ervaren aanpak van ProMove hem bij. “Ik ga elke keer met plezier terug naar ProMove. Voormiddag theorie en namiddag praktijk op een afgesloten oefenterrein en de omloop van Circuit Zolder. En dat van coaches die uit ervaring spreken. Dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor een geslaagde opleiding.” “Recent veranderde de wetgeving op het vlak van prioritair rijden. Dat is een topic dat ProMove meteen meeneemt in zijn lessen. Zo krijg je alle riemen die je nodig hebt om de baan te trotseren.” 

“Net zoals we medische bijscholingen volgen, moeten we af en toe ook onze rijtechnieken opfrissen om levens te redden”

Ook in stabiele toestand hebben ambulanciers baat bij een opfrissing van hun rijtechnieken. ProMove helpt je met een prioritair voertuig op weg!

Informeer naar onze opleidingen prioritair rijden.